Everyday Science Question  

  RSS
FPSC Forum
(@fpsc-forum)
Honorable Member Admin

Q1. Washing Soda is the common name of?

Ans: *Sodium Carbonate*

Q2. The Chemical Name of Laughing gas is?
Ans: *Nitrous Oxide*

Q3. The Cell discovered by?
Ans. *Robert Hook in 1665*

Q4. The Nucleus is discovered by?
Ans. *Robert Brown in 1831*

Q5. The Microscope was discovered by?
Ans. *Galileo in 1610*

Q6. Ball Pen Invented by?
Ans. *Amrican Scientist Jan Lowd in 1888*

Q7. Mercury is also known as?
Ans. *Quick Silver*

Q8. How many Legs do butterflies have?
Ans. *6 legs and 2 pair of wings*

Q9. The Heart of a Normal adult human being weight about?
Ans. *300 grams*

Q10. What is the average adult pluse rate?
Ans. *72 - 80*

Q11. The Cow's milk contains how much amount of water in terms of percentage?
Ans. *80%*

Q12. Instrument to detect the purity of Milk is?
Ans. *Lactometer*

Q13. Radioactivity was First Discovered by?
Ans. *Madam Curry*

Q14. Which gas is commonly used in balloons and airships?
Ans. *Hydrogen*

Q15. Which gas is used in the preparation of soft drinks?
Ans. *Carbon dioxide*

Q16. In blood 'the percentage of water is?
Ans. *90%*

Q17. The volume percentage of Nitrogen in air is?
Ans. *78%*

Q18. Air contains volume of carbon dioxide?
Ans. *0.03%*

Q19. For water purification we use?
Ans. *Chlorine*

Q20. The human blood is divided into?
Ans. *4 groups*

Q21. A Man can Survive without food?
Ans. *One month*

Q22 The muscles, tissues, and blood all are made up of?
Ans. *Proteins*

Q23. What does make the blood look red?
Ans. *Hemoglobin*

Q24. The acid used in a Car battery is?
Ans. *Sulphric Acid*

Q25. The major part of natural gas 'petroleum and coal' consist of?
Ans. *Methane*

Q26. The speed of sound is?
Ans. *340 metre per second*

Q27. During sleep a man's blood pressure?
Ans. *Fluctuates*

Q28. The smallest plants on the earth are?
Ans. *Algae*

Q29. Who invented the polio vaccine (oral)?
Ans. *Albert Sabin*

Q30. Total volume of blood in a normal human being?
Ans. *5-6 liters*

Q31. Red Blood Corpuscles are formed in the?
Ans. *Bone Marrow*

This topic was modified 1 year ago by FPSC Forum

Shahzad F Malik

Quote
Posted : 26/08/2019 10:59 pm
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
  
Working

Please Login or Register